Soorten slechthorendheid


Soorten slechthorendheid

Een oor is een ingewikkeld en belangrijk orgaan. Problemen met uw gehoor moet u zeker niet uit de weg gaan. Slechthorendheid kan aangeboren zijn, of zijn ontstaan naarmate u ouder werd. Er bestaat een grote kans dat in uw omgeving meerdere mensen met dit probleem kampen. Wilt u meer weten over dit probleem? In dit artikel geven wij aan welke soorten gehoorverlies/slechthorendheid bestaan.     

Er bestaan verschillende vormen van slechthorendheid. Hoort u bepaalde geluiden niet? Of heeft u juist moeite om woorden goed te verstaan? Dit zijn al twee verschillende symptomen van slechthorendheid. Daarbij kan gehoorverlies tijdelijk optreden of juist blijvend zijn.

Waarnemings- of perceptieve slechthorendheid

Bij waarnemings- of perceptieve slechthorendheid heeft u te maken met een beschadigd slakkenhuis. U hoort geluiden minder en daarnaast kunnen deze vervormd worden waargenomen. Deze vorm van slechthorendheid kunt u onder andere oplopen door de volgende oorzaken:

  • erfelijkheid
  • verouderingsprocessen
  • lawaai
  • medicijnen
  • ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Ménière)
  • slecht functionerende gehoorzenuw (brughoektumor)
  • onjuiste verwerking in de hersenen (bijvoorbeeld na een beroerte)

Perceptief gehoorverlies is onherstelbaar, maar wij kunnen u wel een eind op weg helpen om het voor u gemakkelijker te maken. Wij kunnen deze vorm van slechthorendheid op de volgende manier oplossen: door een ‘achter het oor’-toestel (met gewone oorstukjes of met open aanpassing) of een ‘in het oor’-toestel.

Geleidingsslechthorendheid

Zit uw hoorprobleem in het buitenoor (oorschelp, gehoorgang en trommelvlies) of middenoor (een met lucht gevulde ruimte met gehoorbeentjes bestaande uit: hamer, aambeeld, stijgbeugel) dan heeft u te maken met geleidingsslechthorendheid. U kunt dan last hebben van een verstopte gehoorgang, een scheurtje in het trommelvlies of een middenoorontsteking. Deze gehooraandoeningen kunnen soms relatief eenvoudig verholpen worden door de huisarts of kno-arts. Als er sprake is van een blijvende geleidingsslechthorendheid kan een hoortoestel soms de beste oplossing zijn en zal de kno-arts u verwijzen naar de audicien die u dan verder begeleidt en adviseert bij de keuze van een hoortoestel.

Gemengde slechthorendheid is een combinatie van geleidingsslechthorendheid en perceptieve slechthorendheid. Dan werken uw middenoor en uw binnenoor niet goed. Kom bij ons langs en wij zullen u op weg helpen bij een oplossing (nadat een KNO-arts heeft beoordeeld of het geleidingsdeel operatief is op te lossen).

Overige oorproblemen

  • overige oorproblemen zijn:oorsuizen (tinnitus)
  • overgevoeligheid voor geluiden (hyperacusis) 
  • aanvallen van draaiduizeligheid (ziekte van Ménière).

Na het lezen van de informatie over de diverse vomen van gehoorverlies/slechthorendheid, weet u al een stuk meer over waar u mee te maken kunt hebben. Blijft u met vragen achter of heeft u interesse in meer informatie? Kom gerust bij ons langs! 

Hoe is uw gehoor? Doe de gehoortest!

Hoe is uw gehoor? Doe de gehoortest! Heeft u twijfels over uw gehoor, maak dan een afspraak voor een gehoortest en maak gebruik van onze diensten die u op weg helpen naar een beter gehoor.

De werking van het oor en het gehoor

Heeft u ooit weleens stil gestaan bij de werking van uw oor en uw gehoor? Het oor is een bijzonder orgaan.

Klachten bij slecht horen

Wist u dat slechthorendheid niet alleen voorkomt bij oudere mensen? Uit cijfers blijkt dat 50% van de slechthorenden jonger is dan 65 jaar!