Categorieën
Horen

De werking van het oor en gehoor

De werking van het oor en het gehoor

Heeft u ooit weleens stil gestaan bij de werking van uw oor en uw gehoor? Het oor is een bijzonder orgaan. Het is interessant om eens te zien hoe het oor in elkaar steekt en hoe uw gehoor precies werkt.

De weg van het geluid

Geluid bestaat uit luchttrillingen. Deze luchttrillingen worden via uw gehoorgang het oor in geleid en brengen uw trommelvlies in beweging. Het trommelvlies zorgt ervoor, samen met de gehoorbeentjes, dat deze luchttrillingen worden versterkt en leiden de trillingen naar het slakkenhuis. Het slakkenhuis is bekleed met duizenden kleine haarcellen. Deze haarcellen zetten de trillingen vervolgens om in zenuwprikkels. Deze zenuwprikkels worden via de gehoorzenuw naar de hersenen gevoerd waar zij in “horen” vertaald worden.

Zoals u kunt lezen zijn alle onderdelen van uw oor nauw met elkaar verbonden. Een probleem aan één van deze onderdelen heeft direct invloed op uw gehoor. Zuinig zijn op uw oren is dan ook van groot belang; een gehoorprobleem komt vaker voor dan u denkt.

Wenst u meer informatie over de werking van uw eigen gehoor, maak dan een afspraak met onze audicien(s).

Soorten slechthorendheid

Heeft u ooit weleens stil gestaan bij de werking van uw oor en uw gehoor? Het oor is een bijzonder orgaan.

Hoe is uw gehoor? Doe de gehoortest!

Hoe is uw gehoor? Doe de gehoortest! Heeft u twijfels over uw gehoor, maak dan een afspraak voor een gehoortest en maak gebruik van onze diensten die u op weg helpen naar een beter gehoor.

Klachten bij slecht horen

Wist u dat slechthorendheid niet alleen voorkomt bij oudere mensen? Uit cijfers blijkt dat 50% van de slechthorenden jonger is dan 65 jaar!